11.kapitola

11. kapitola: Ako prekonať strach z pijavice lekárskej

Vo svojej praxi sa pomerne dosť často stretávam, a to predovšetkým zo strany žien, s určitým pocitom strachu a odporu či hnusu k pijaviciam lekárskym. Tento fakt je daný tým, že pijavica lekárska vylučuje časť svojich telesných tekutín vo forme slizu a je často považovaná za niečo klzké a odpudivé, za nepríjemný a nevzhľadný červ. Rozhodujúce sú informácie a skúsenosti. A predsudky. Ľudia sa začínajú zaujímať o hirudoterapiu, majú s ňou však pomerne málo skúseností a často sú plní predsudkov. Boja sa vziať pijavicu lekársku do ruky, pretože si myslia, že ich pohryzie. Nevedia, ako bude reagovať a nevedia ani to, ako sami zareagujú. Červy, hady a hmyz nebývajú často domácimi miláčikmi, hlavne u žien by šlo skôr o raritu.

Vyššie opísané pocity sú častou prekážkou, prečo ľudia nevyužívajú terapiu pijavicou lekárskou aj napriek tomu, že poniektorí majú o tejto metóde pomerne dostatok informácií a vedia alebo si myslia, že by im mohla pomôcť. Preto najčastejšie hľadajú nejakého hirudoterapeuta, ktorý ich bude liečiť tak, aby prakticky nemuseli prísť do žiadneho kontaktu s pijavicami svojimi rukami a nemuseli ich ani vidieť. Naozaj sa na pijavice ani nevedia a nechcú pozrieť, aby si neznepríjemňovali procedúru! Ale pretože je na Slovensku veľmi málo hirudoterapeutov, častejšie sa stane, že sa ľudia pre spomínané nepríjemné pocity radšej rozhodnú túto terapiu nepodstupovať.

Zo skúseností môžem povedať, že pocity strachu a odporu zo slizkého živočícha už pri prvej terapii prakticky tak na 99 % prejdú a po niekoľkých procedúrach ľudia zatúžia brať pijavice do rúk, prestávajú sa ich báť, dokonca sa im začnú prihovárať, vymýšľať im mená a podobne.

Ak sa u človeka prejavujú tieto alebo iné podobné problémy, odporúčam absolvovať školenie, kde mu skúsený hirudoterapeut vysvetlí všetko, čo sa týka pijavíc lekárskych. Ako sa o ne starať, ako pripraviť miesto na priloženie, ako pijavicu priložiť, ako ošetrovať ranu a tak ďalej. Ale predovšetkým mu vysvetlí, ako sa pijavica lekárska správa, na čo si dávať pozor, a že sa jej v skutočnosti naozaj netreba báť.

Ak sa bojíme pijavice lekárskej, máme strach ju zobrať do rúk, obávame sa, že nás pohryzie či nám je len nepríjemné sa jej priamo dotýkať, môžeme použiť chirurgické rukavice, ktoré tieto problémy pomerne spoľahlivo odstraňujú. Natiahneme si ich pred manipuláciou a s pijavicou manipulujeme bez priameho kontaktu s rukami. Pijavica neprehryzne chirurgické rukavice, respektíve nemá dôvod, aby sa do nich zahryzovala, nevoňajú jej ako ľudská pokožka. A v rukaviciach máme dostatok času na všetky kroky, ktoré plánujeme s pijavicou vykonať.

Keď má človek viac skúseností s pijavicami, často sa už nebojí brať ich priamo do rúk, pretože vie, ako sa pijavica správa, vie, že na to, aby sa zahryzla do kože, potrebuje určitý čas, ktorý síce nepočítame v minútach, často ide o 5 až 10 sekúnd, ale ak si pijavica lekárska nájde miesto, kam sa chce zahryznúť, tak sa najprv prisaje, hlavičku natiahne nahor, čo je veľmi špecifický pohyb, ktorý skúsený hirudoterapeut už pozná, takže vie, že ju treba rýchlo odstrániť a to prv, než by došlo k faktickému prehryznutiu kože. Ľudia, ktorí chovajú pijavice lekárske, nemajú problém strčiť nechránenú ruku do nádoby s pijavicami či do akvária aj napriek tomu, že sa za tú chvíľu môže na ňu prisať aj niekoľko desiatok pijavíc. Vedia, že kým by došlo k prehryznutiu kože, majú dostatok času na to, aby ich zo svojej ruky odstránili.

Čo sa týka nepríjemného pocitu z toho, že pijavica lekárska vyzerá ako slizký živočích, treba si len uvedomiť, že podobne ako človek ani pijavica nevypúšťa telesné tekutiny stále. Tie vo forme slizu pijavica lekárska vypúšťa len v určitej fáze metabolizovania potravy. Ak pred aplikáciou dáme pijavicu lekársku do čistej vody, kde sa opláchne, žiadne známky slizu na nej nebudú. Bude mokrá či vlhká, pretože je to vodný živočích, ale sliz na nej nebude.

Ďalším častým problémom je strach z bolesti pri prehryznutí kože. Ľudia nemajú dostatok skúseností s pijavicami lekárskymi, prípadne nemajú ešte žiadnu skúsenosť a nevedia, čo môžu očakávať. Je tiež potrebné brať do úvahy, že vnímanie bolesti je u každého človeka individuálne. Niektorí ľudia majú veľmi nízky prah bolesti a to, čo si niekto iný viac-menej ani nevšimne a určite nevyhodnotí ako bolesť, ich bolí. Niekedy aj výrazne. Tento problém môžeme regulovať dvomi spôsobmi. V prvom rade dobrou informovanosťou.

Hirudoterapeut pacientovi čo najpresnejšie a najobšírnejšie opíše, akú bolesť a aké rôzne vnemy môže očakávať. Rovnako pacient oboznámi hirudoterapeuta s tým, ako vníma bolestivé podnety, nakoľko je citlivý a ako na bolesť zväčša reaguje v iných situáciách. Okrem toho, ako kto vníma bolesť, sú miesta na tele človeka, kde je prehryznutie pijavicou lekárskou viac bolestivé ako inde, a tak u pacienta, ktorý vníma bolesť intenzívnejšie, volíme miesta na terapiu aj podľa toho. Skúsený hirudoterapeut vie veľmi dobre opísať druh a intenzitu bolesti podľa miesta, kam sa pijavica lekárska zahryzne a vie tak pacienta vhodne pripraviť.

Druhou možnosťou regulácie problému bolestivosti je použitie pijavice menších rozmerov. Vhodné je použiť kozmetickú pijavicu, pri veľkom strachu spravidla len jednu, lebo ak by to bolo pacientovi naozaj veľmi nepríjemné, jednu pijavicu vieme rýchlo odstrániť. Prikladáme ju na oblasť, ktorá nie je veľmi citlivá. Na takýto test je vhodný pupok. Do pupku priložíme jednu maličkú pijavicu, a potom súčasne so sledovaním psychickej odozvy u pacienta, sledujeme aj reakciu organizmu, prípadnú alergickú reakciu a reakciu na bolesť. Ak je všetko v poriadku, pri ďalšom stretnutí môžeme aplikovať stredne veľké pijavice, ktoré prehryznú kožu viac aj do hĺbky a bolesť môže byť intenzívnejšia. Takto postupne to však pacient bude lepšie znášať. Bolesť po prehryznutí väčšinou odznie do niekoľkých minút. krátky intenzívny vnem bolesti býva väčšinou už po chvíli nahradený príjemnými pocitmi alebo aspoň neutrálnymi. Tu a tam môže pijavica lekárska počas satia tzv. prihryzovať, aby sa dostala hlbšie, ak je v danej oblasti už málo krvi, vtedy to trochu zacítime, no často už nepociťujeme bolesť, skôr to na nás pôsobí len mierne rušivo. Ak vieme, o čo ide, ak sme si všetko nechali podrobne vysvetliť, nebudeme mať ani tento rušivý pocit.

Pre každého, kto má záujem o terapiu pijavicou lekárskou alebo chce túto terapiu vyskúšať, pretože má pocit, že mu pomôže, lenže má určité zábrany, ktoré nevie sám prekonať, odporúčam, aby sa s pijavicami lekárskymi fyzicky zoznámil. Potom sa na ne často vie pozerať ako na akváriové rybky. Veľa ľudí na nich nájde dokonca niečo pekné, fascinujúce. V každom prípade nech o svojich problémoch a bariérach hovorí, nech ich prekonzultuje s hirudoterapeutom. S takým, ktorý má skúsenosti a ktorý ho nevysmeje ani nebude jeho reči bagatelizovať, ale nájde si čas a problém s ním rozoberie.